In Dagboek van een Teamcoach ga ik deze week in op de verschillende rollen die je binnen een organisatie kunt hebben en hoe je daar het best mee om kunt gaan.

Astrid stelde mij namelijk de volgende vraag: ‘Floor, ik ben intern projectleider, soms word ik ingezet als facilitator, coach of adviseur. Ik heb met vallen en opstaan geleerd dat ik niet altijd alles kan zeggen, omdat ik zelf onderdeel uitmaak van het systeem. Hoe zorg ik ervoor dat ik los blijf van de belangen van het team, en oprecht kan coachen?’

Om hier dieper op in te kunnen gaan is het handig om de verschillende rollen die er zijn goed te benoemen. Want ze hebben allemaal hun eigen taak en doel:

  • Als projectleider stuur je het team aan, hak je knopen door en heb je met deadlines te maken.
  • Als coach spiegel je, geef je patronen terug, help je een team of persoon verder.
  • Als adviseur geef je adviezen en overwegingen met argumenten. Je advies is niet bindend, je biedt mensen opties.
  • Als facilitator begeleid je een proces, je zorgt er bijvoorbeeld voor dat de groep samen tot een besluit komt.

In Dagboek van een Teamcoach ga ik dieper in op deze rollen en hun verschillen. Voor Astrid, en voor iedereen die wel eens van pet moet wisselen is het van belang om voordat je met een groep gaat werken eerst goed na te denken. Wat is jouw rol op dat moment in die groep, is die rol voor jou én voor de groep duidelijk? Steunt de groep jou in die rol, accepteren ze jou bijvoorbeeld als coach? En als je rol eenmaal duidelijk is dan is het van belang om heel zuiver binnen je taak te blijven handelen.

Natuurlijk geef ik als teamcoach ook wel eens advies, maar ik zeg wel altijd hardop dat ik even een andere pet opzet, zo hou je het proces en jouw rol daarin transparant.

Heb jij ook te maken met wisselende rollen en verwachtingen, en hoe ga jij daar mee om? Vertel er iets over in de comments!

Tot volgende week bij Dagboek van een Teamcoach!

Liefs,

Name FLOOR DAVER