Als je teamcoach bent (of leidinggevende, adviseur of projectmanager die met teams werkt), dan coach je een team op teamcompetenties. Hoe steviger de competentie, hoe beter het eindresultaat.

Voldoet jouw team aan deze 4 teamcompetenties? Dan is succes gegarandeerd!

  1. Doelen zijn glashelder

Alle teamleden weten precies wat het teamdoel of de stip op de horizon is. Er zit geen ruis op de lijn over wat we samen te doen hebben. Helaas is mijn ervaring dat als de doelen niet voor iedereen helder zijn, er onnodig gedoe komt. Bespreek dus met het team heel helder de doelen. Doe dat zeker niet top-down maar laat het team de doelen zelf formuleren!

  1. Rollen/taken zijn helder

Wie is (wanneer) waarvoor verantwoordelijk? En met welk doel? Dat zijn de vragen die je stelt als je rollen helder wilt krijgen. Zeker als je start met een nieuw team of als er onduidelijkheid is over wie wat doet. Leg zo snel mogelijk het gewone werk stil en maak tijd vrij om de rollen en taken helder te krijgen. Dit gaat je later zoveel opleveren.

  1. Aanspreken en uitspreken

Zijn teamleden in staat om zichzelf uit te spreken? Wat er misgaat en waar ze last van hebben? Kunnen teamleden feedback geven? Niet op de persoon maar op de rol of functie die de persoon vervult? Zowel feedback geven als ontvangen? Oftewel, kun je ook horen wat jouw collega over jouw functioneren zegt? Trust me, pas als we kunnen aanspreken en uitspreken en elkaar horen, dan pas kunnen we samen leren, elkaar sterker maken en als team als geheel groeien.

  1. Commitment

Willen we ervoor gaan? Niet een beetje maar echt? Elkaar helpen, steunen met focus op de taak? In dienst van het hogere doel. Oh man, als een team echte commitment heeft. Dan kan ze gaan vliegen en prachtresultaten halen.

In de praktijk is er op minstens 1 van deze competenties vaak nog heel veel werk te doen. Dus teamcoach: aan de slag om het team te helpen beter te worden en te zorgen dat samenwerken leuker wordt!

Veel succes en heb je nog vragen over hoe jij jouw teams het beste kunt begeleiden? Mail me op post@floordaver.nl

Groetjes,

Name FLOOR DAVER