Je kent het wel.

Je zit in een overleg of vergadering en je verbaast je over van alles.

Over mensen die te laat komen.

Over een agenda die ontbreekt.

Over een voorzitter of leidinggevende die geen leiding pakt.

Over altijd diezelfde mensen die aan het woord zijn.

Over mensen die door elkaar zitten te praten.

Van de hak op de tak springen.

Niet luisteren naar elkaar.

Je verbazing bouwt zich op tot frustratie.

Met je frustratie probeer je deze groep te veranderen.

Door te zeggen dat dit zo niet werkt.

Of door er een briljant idee in te gooien.

Waar vervolgens niet op gereageerd wordt.

Je frustratie slaat om en je voelt en denkt:

IK GEEF HET OP, IK WIL HIER NIET MEER ZIJN.

Je verdwijnt in vluchtgedrag.

IK DAAG JE UIT!

Ik daag je uit om niet op te geven in zo’n situatie. Om je frustratie te gebruiken als een bron van energie waar je heel veel moois mee kunt doen. Ik geef je 6 stappenwaarmee je de groep wél meekrijgt.

  1. Benoem wat je ziet zonder oordeel en vertel wat het met jou doet. 

Zeg wat je ziet gebeuren, zo objectief mogelijk. Let daarbij goed op je tone of voice, praat zachtjes en neutraal. Dat klinkt ongeveer zo: “Mensen, mag ik even iets zeggen. Het valt me op dat we later starten dan afgesproken en door elkaar praten. Ik ben bang dat we op deze manier de agenda niet halen, volgens mij kunnen we veel effectiever werken.”

  1. Vraag of mensen herkennen wat je ziet.

Vraag bijvoorbeeld: “Herkennen jullie wat ik zeg? Dat we later beginnen en door elkaar praten?“

  1. Doe vervolgens een concreet voorstel. 

Dat klinkt bijvoorbeeld zo: “Mijn voorstel is dat we eerst de agenda bepalen en er per onderdeel een tijdslimiet aan koppelen. Ik wil dat best begeleiden, maar misschien wil iemand anders dat ook doen. Wie kan het voorstel steunen dat we opnieuw de agenda bepalen en dat ik eventueel dat proces begeleid?“

  1. Interesseer je in de NEE

Mocht één iemand ‘NEE’ zeggen, dat gaat gebeuren en wees daar vooral niet bang voor, laat je dan niet uit het veld slaan en ga onderzoeken welke informatie er ligt in die ‘NEE. Ga samenvatten en probeer te achterhalen waarom die persoon niet wil. Als deze persoon in de nee- stand blijft vraag je om akkoord voor een éénmalig experiment. Je spreekt daarbij af dat als het niet blijkt te werken, jullie daarna iets nieuws proberen.

  1. Bij een NEE

Als je ‘NEE’ krijgt van de hele groep…en daar komt een hele belangrijke les: NEEM HET DAN NIET PERSOONLIJK!!! De groep is kennelijk nog niet klaar voor een verandering. Je wacht geduldig totdat je denkt dat het passend is om opnieuw te interveniëren.

  1. Bij EEN JA

Krijg je een ‘JA’? Go get them! Laat het goede voorbeeld zien van iemand die dit proces strak kan begeleiden. Toon leiderschap, blijf aardig en geduldig. Laat deze groep maar even zien dat het overleg minstens de helft van de tijd korter kan duren door de agenda heel strak te bewaken.

Wij teamcoaches – en met teamcoaches bedoel ik hier iedereen (leiders, coaches, adviseurs en trainers) die het interessant vindt om zich te mengen in groepsprocessen – blijven namelijk geduldig en observerend. Interveniëren daar waar de groep eraan toe is. We dealen met onze eigen frustratie en gaan soms op ons bek. Daar leren we weer van.

 

Tot volgende week!

Hartelijke groet,

 

 

 

Floor is Organisatiepsycholoog, Teamcoach en Ondernemer. 15 jaar heeft ze gewerkt als leiderschap en communicatietrainer en als executive teamcoach in het bedrijfsleven. De afgelopen 2 jaar heeft ze meer dan 200 leidinggevenden, consultants en coaches opgeleid tot teamcoach. Dat doet ze online, in Nederland en vanaf haar thuisbasis Ibiza. Iedere week inspireert ze meer dan 9000 professionals met haar blogs, vlogs en met dagelijkse posts op social media. Floor is vaste teamcoach en mede-eigenaar van Echt Ierland. Jaarlijks verzorgt Echt Ierland unieke reisbelevingen voor 4000 gasten naar Ierland. Het nieuwe label Echt Portugal is in de maak. Het is Floor’s missie om meer licht en lucht in teams te brengen. Alleen dan maken we SAMEN de wereld beter en mooier. Ze vindt het geweldig als jij deze missie mee nastreeft. Meer info vind je op www.floordaver.nl.