Floor, ik heb een typisch M1 geval met kenmerken van M2. Sommigen blijven in de lus van klagen, sommigen willen verder maar dat lukt niet. Hoe krijg ik dit team zover dat ze samen eigenaarschap pakken.

Dit is de vraag die Lenie mij stelde. Misschien gesneden koek voor je, maar het zou zomaar kunnen zijn dat je denkt: M1, M2, waar gaat het over??

Alle teams zijn, als het over ontwikkeling gaat te verdelen in fasen. In M1 zit een team nog in de afhankelijkheidsfase, waarin er te veel eilandjes zijn, mensen naar elkaar kijken, maar vooral bezig zijn met zichzelf. In de M2 fase, de fase van volwassenheid komt er langzaam steeds meer strijd. Dus in gewone mensentaal heeft het team van Lenie te maken met heel veel afhankelijkheid, een beetje vluchtgedrag, een beetje angst gedrag en dat alles gemengd met strijd.

Hoe krijgt ze dit team zover dat ze meer eigenaarschap gaan pakken?

Ik heb voor Lenie en iedereen die dit herkent 1 tip en een bomvolle toolbox.

De tip: laat het team zelf doelen formuleren. Doelen waar ze achter staan. Jouw belangrijke taak is het om een werksessie te begeleiden waarin je het team zelf aan het werk zet. Door middel van een brainstorm of op een andere manier, als het resultaat maar is dat het team zijn eigen doelen heeft geformuleerd.

Dan stel je vervolgens de checkvraag aan het team:

Ben je bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor deze doelen?

Is het antwoord nee, dan heb je een interessant gesprek, maar ik gok zomaar dat het antwoord ‘ja’ is. Ze hebben de doelen immers zelf geformuleerd. En zo heb je een ESSENTIËLE stap gezet als het gaat om het nemen van eigen verantwoordelijkheid van het team.

Dat was de tip, wil je de bomvolle toolbox erbij? Kijk dan even naar mijn vlog, daarin vertel ik je alles over de supervette GRATIS online training met de tip- en toolbox. We starten 11 juni en ik ga een kleine 2 weken met je aan de slag zodat ook jij meer volwassenheid kunt bereiken in je teams, en jij ervoor kunt zorgen dat teams meer verantwoordelijkheid nemen.

Schrijf je hier in en doe mee met de tip- en toolbox! 

Liefs,

Floor

Ps. Mocht je het nou prettiger vinden om alleen te luisteren, dat kan ook! Klik dan hier!