VERDEEL EN BEHEERS

Hoe noem je 20 directeuren in 1 verandertraject?

Juist: een kippenhok.

Ooit begeleidde ik binnen een verandertraject een teamsessie waarin maar liefst 20 directeuren met elkaar in gesprek moesten over een heel belangrijk onderwerp. Stel je voor 20 meningen en 20 visies van 20 héél belangrijke mensen. Samen met mijn collega teamcoach stond ik voor die groep en dacht: help! Hoe ga ik deze zwaargewichten stroomlijnen?

Deze week een tip over hoe je een groepsgesprek met meer dan 15 mensen kunt leiden.

Verdeel de groep in tweeën en maak een binnen- en een buitenkring, in bovenstaand geval zaten er dus 10 directeuren in de binnen- en 10 directeuren in de buitenkring.

De mensen die in de binnenkring zitten mogen praten, de mensen in de buitenkring mogen observeren. Als iemand uit de buitenkring iets wil zeggen, dan tikt diegene eerst iemand af in de binnenkring, en ruilt van stoel. Daarbij moet men wel goed opletten of de persoon die afgetikt wordt niet net op het punt stond om iets te vertellen.

Met de binnenkring voer je ondertussen het gesprek over het onderwerp dat op de agenda stond.

Door het toepassen van deze techniek krijg je meer grip op de groep als geheel, en ben je beter in staat om de mensen in de binnenkring te corrigeren en te begeleiden in het proces. Want reken maar dat in het voorbeeld van de directeuren, iedereen geneigd is door elkaar heen te praten. Een dynamiek die veel beter te managen is als er maar tien mensen aan het woord zijn dan wanneer het er twintig zijn.

Dus: grote groep? Maak twee kringen, laat de ene kring aan het woord en de andere kring observeren. Probeer het eens, en laat hieronder in de comments achter hoe het je beviel, of juist niet beviel. Zo leren we er met z’n allen van!

Bekijk hier mijn vlog!

 

Tot de volgende keer!

Liefs,

Floor

Ps. Mocht je het nou prettiger vinden om alleen te luisteren, dat kan ook! Klik dan hier!