Ook al ben ik al heel lang en gelukkig samen met mijn partner, ik ben gek op daten. Speeddaten welteverstaan. Ok, niet ikzelf, maar als oefening in de groepen en teams waar ik mee werk ;-).

Ik vind speeddaten namelijk de allervetste manier om het ijs te breken in een trainings- of teamcoachtraject. Een korte oefening om de deelnemers met elkaar in gesprek te laten gaan en meteen even de diepte aan te raken. Hierdoor wordt de groep uiteindelijk een veiliger plek, en heeft iedereen de kans om zijn of haar stem even te laten horen.

We zetten voor we beginnen tafels en stoelen aan de kant en vormen twee cirkels, een binnen- en een buitencirkel op zo’n manier dat de mensen uit de twee cirkels elkaar aankijken. Als iedereen staat dan gooi ik een vraag in de groep en krijgt eerst de ene deelnemer, en dan de deelnemer er tegenover een minuut om antwoord te geven. Na twee minuten roep ik: ‘tingdingding’ (mijn imitatie van een klok) of ‘changé’, je wil er ook een beetje plezier, energie, en vaart in hebben, en wisselen de koppels. Op die manier staat iedereen weer voor een nieuw persoon.

De eerste vraag die ik altijd stel is: wat vind je eigenlijk leuk aan leidinggeven? En geloof me, het gaat meteen los met al die mensen die tegelijkertijd antwoord geven. De tweede vraag die ik stel is: ben je een goede leidinggevende? In mijn vlog nog meer vragen waarmee je een team of groep zeker lekker los kan schudden.

Na de speeddate neem ik even de tijd om te bespreken hoe het was, om te vragen hoe iedereen het vond en wat het ze opleverde. Na dit reflectie moment gaan we door met het programma.

Ik ben er van overtuigd dat jij ook goeie tools, tips en oefeningen hebt om je training te beginnen, om de groep een beetje los te maken. Wil je ze met ons delen? Laat je verhaal achter in de comments zodat we er allemaal van kunnen leren en er inspiratie uit kunnen halen. Want samen maken we teams lichter, luchtiger en leuker!

Tot volgende keer!

Liefs, Floor

PS1. Luister je liever naar mijn stem? Dat kan ook! Luister dan hier mijn vlog.

PS2. Zaterdag 12 mei geef ik om 10.00 uur een online training; Leer teamcoachen, super tof als je je inschrijft en meedoet! Lukt het je niet om dan te kijken maar wil je dat wel, schrijf je dan alsnog in en ik stuur je de opname per mail! Klik hier om je in te schrijven.