Ken je dat? Een tweedeling in je team? Dat de ene helft A wil en de andere helft B? Dat het hele proces vastloopt en er energie verspild wordt met het overtuigen van elkaar? Dat er heel veel ‘ja maar’ geroepen wordt, maar dat er geen besluiten worden genomen, in elk geval geen besluiten die door de hele groep gedragen worden? Een sfeer waarin maar één ding zeker is: het team komt zo niet verder.

Gerda kent het probleem en vraagt mij hoe ik hiermee omga.

Weet je Gerda, er is geen teamcoach/trainer of adviseur die deze situatie niet kent. Waar groepen zijn, zijn meningen, en die meningen zijn vaak nu eenmaal verdeeld. Stel dat een groep verdeeld is over de vraag of het teamcoaching-traject überhaupt wel zin heeft. De ene helft probeert de andere helft te overtuigen, maar tot een beslissing komt het niet. Dan zijn er twee dingen die ik doe.

  1. Bespreek vooraf met de leidinggevende dat als de groep vastloopt en niet tot besluiten kan komen, dat de leidinggevende de knoop door zal hakken. Zorg ook dat de leidinggevende dit van tevoren heel duidelijk met de groep communiceert, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
  2. Haal de groepen uit elkaar, maar hou ze wel in dezelfde ruimte. Stel vragen aan beide groepen, waarbij de ‘tegenpartij’ alleen mag luisteren. Vraag dingen als: “Waarom zijn jullie voor/tegen dit teamcoaching-traject” en “Wat vind je goed of slecht aan de argumenten van de andere groep?”

Hierna vraag je aan leden van de groep hoe ze nu tegen de zaak aankijken, ‘ja maar’ zeggen is in deze fase verboden, je mag je alleen aansluiten als je het ergens wel mee eens bent. Is de energie veranderd in de groep, dan kan er nu misschien een gedragen besluit worden genomen om wel of niet door te gaan met het traject. Komen ze er nog niet uit, dan is het, zoals duidelijk afgesproken was, aan de leidinggevende om de knoop door te hakken.

Dus voor Gerda en alle andere mensen die met groepen werken: probeer deze methode de volgende keer dat je hier tegenaan loopt. En je zult er tegenaan lopen want een groep die het (echt) overal over eens is, heb ik in ieder geval nog nooit gezien :).

Kijk hier naar mijn vlog Dagboek van een Teamcoach als je meer wilt weten over teamcoachen, en ook als je wil weten hoe mijn leven op Ibiza eruitziet!

Tot snel!

Groetjes!

Floor

 

Breaking news! Start kaarverkoop workshop Leer Teamcoachen 7 november 2018 13-17 uur

Op 7 november van 13-17 uur geef ik de workshop Leer Teamcoachen, LIVE in Utrecht. Voor leiders, ondernemers, adviseurs en trainers/coaches die interesse hebben in één van mijn programma’s: Leer Teamcoachen of Teamcoachen Exclusief. En willen proeven aan het vak. Je kunt je HIER aanmelden. Doe dat snel want ik heb slechts 40 plaatsen en vorige keren waren we binnen no-time uitverkocht.