Graag vertel ik je een mooi verhaal, echt gebeurd.

Na mijn studie Sociale en Organisatiepsychologie ging ik werken bij Spinner. Een klein organisatieadviesbureau in Utrecht. We richtten ons op het faciliteren van creatieve sessies voor strategie & visieontwikkeling en deden het verandermanagement van hele grote projecten op branche niveau.

Het was begin 2004.

Pepijn Nicolas was de eigenaar. Een hoogbegaafde ex senior-consultant bij KPMG die voor zichzelf wilde werken ipv voor een baas. Een absolute ster in het faciliteren van hele complexe groepsprocessen en verandertrajecten. Dat voor zichzelf werken ging zo goed dat hij 1 junior consultant in dienst had en op zoek was naar een tweede.

Na mijn sollicitatiegesprek belde hij me direct op, terwijl ik nog op de fiets zat (het was nog geen 10 minuten fietsen naar mijn huis) met de mededeling: “Floor, ik zie het helemaal zitten met jou!” Ik werd die 2e junior consultant.

Pepijn leerde me de kneepjes van het vak, hij was mijn leermeester. De drie lessen die het meeste indruk op me hebben gemaakt, deel ik hier graag met je.

1. Lever altijd kwaliteit boven verwachting aan je klanten. Lever meer dan 100%
Sta voor je kwaliteit, doe wat je beloofd, leef je in en lever extra’s aan je klanten. Schep vertrouwen door altijd meer te leveren dan afgesproken. Dit is een boodschap die ik vandaag de dag toepas en wat volgens mij de reden is van mijn huidige succes.

2. Als leermeester doe je niet voor, maar laat je je leerling het zelf uitzoeken.
Man oh man wat heb ik het moeilijk gehad, met name in het eerste jaar. Na een acquisitiegesprek mocht ik zelf de veranderprogramma’s bedenken en offertes schrijven. Pepijn checkte ze dan, gaf zijn commentaar en liet het me opnieuw schrijven. Over and over again! Het maakte hem niet uit dat ik uren of dagen aan een stuk zat te schrijven, als het elke keer maar een beetje beter werd. Tot de dag van vandaag heb ik profijt dat hij mij toen zelf heeft laten ploeteren ipv dat hij het mij voordeed. En deze les geef ik ook weer door aan mijn studenten.

3. Ga staan en doe je ding. Maak vlieguren!
Ook al ben je 24 en onzeker? Ervaring als procesbegeleider, adviseur, leider, trainer of coach krijg je niet door op je stoel te blijven zitten of boeken te lezen. Sta op en GA! En zo ging ik. Op mijn 24e bedacht ik programma’s voor Management Teams en ik voerde ze uit. Ik sliep de hele nacht ervoor niet van de spanning, maar ik deed het wel. En elke keer weer. Doorgaan en doorgaan leidt tot succes.

Na ruim 2,5 jaar was het tijd om mijn blik te verruimen. Om van anderen te leren. Om meer IN een grote organisatie te kijken dan als adviseur aan de zijlijn te blijven staan.
Tijdens mijn afscheidsfeest vroeg ik aan Pepijn: “wil jij altijd mijn leermeester blijven? Mag ik bij je terugkomen voor advies, steun of een wijze levensles?” Hij zei ja.
We knuffelden en Pepijn zei: “Floor, het is tijd voor jou om uit te vliegen maar ik weet zeker dat we ooit nog wat samen doen, want wij zijn nog niet klaar met elkaar.”

En so I did, ik ging vliegen.

Pepijn en ik hielden altijd contact.
Hij hielp me tijdens mijn eerste grote klus bij de nieuwe organisatie waar ik voor werkte.
Hij was aanwezig op mijn bruiloft.
Toen ik in dienst was bij Bureau Zuidema, heb ik hem gevraagd om een hele moeilijke aanbestedingsopdracht samen te doen, die we vervolgens wonnen (out of 100-en inzendingen).
In 2014, toen ik voor mezelf begon, was Pepijn de eerste die vroeg: “Floor gaan we nu samenwerken?”

Vanaf toen stonden we SAMEN op de vloer, niet meer als Meester & Leerling, maar als gelijken. Een hele bijzondere ervaring, voor ons allebei.

Afgelopen zomer belde Pepijn mij; “Floor, hoe werkt dat online ondernemen van jou? Ik vind het wel heel gaaf wat je doet! En dan Leer Teamcoachen? Ik wil ook wel eens weten wat je daarmee nou precies doet?”

De meester die zijn leerling belt. De meester die adviezen krijgt van zijn leerling. De meester die nu het programma van zijn leerling volgt. Mooi he?

In 13 jaar werd ik zelf meester in het vak Teamcoachen. Na honderden professionals en teams te hebben getraind en gecoacht. Door veel te doen, altijd door te gaan en zo veel mogelijk te leren van verschillende meesters.

Ik gun jou wat Pepijn mij leerde. En dan met name de kneepjes van het vak: Facilitator. Pepijn heeft groepen begeleidt op wereldniveau. Hij faciliteert alleen de top van organisaties en hij verstaat de kunst van een perfecte workshop bouwen. Zodat een groep echt eruit krijgt wat er in zit.

Omdat ik vind dat je als teamcoach soms ook moet kunnen faciliteren, heb ik Pepijn uitgenodigd om te komen spreken op het event Leer Teamcoachen op 17/1. En ik kan je nu al vertellen, Pepijn gaat nooit alleen spreken. Hij gaat DOEN.

Het is een eer om je mijn leermeester in real-live voor te stellen.

Mis het niet. Het wordt heel bijzonder wat hij je gaat leren.

Veel liefs,

Floor

PS1: Het gaat crazy hard met de kaarverkoop van het event. Ik heb nog 10 kaartjes in de verkoop. Dus bestel NU HIER voordat het te laat is! OP=OP!

PS2: Spinner bestaat nog steeds. Pepijn had aanvankelijk geen zin om voor een baas te werken en wilde uiteindelijk ook geen baas zijn, dus na het vertrek van mij en mijn collega ging hij lekker alleen door. En nog altijd met veel succes. Meer info over Spinner vind je hier.

11133681_840240992716322_2666008621168211236_n

Pepijn en Floor 15 april 2015: Samen op de vloer na 9 jaar