Ja maar, ja maar, ja maar. Hoe vaak hoor je in een overleg wel niet ‘ja maar’.

‘Ja maar ik denk toch dat je beter…’, of ‘Ja maar ik bedoelde iets anders’, of ‘Ja maar je begrijpt me gewoon niet!’. Kortom: vaak zitten groepen of teams vast in het ja maar-patroon.

 

Deze week een oefening om het ja maar-patroon in een groep te doorbreken, ik geef je hier de stappen, in mijn vlog Dagboek van een Teamcoach vertel ik je meer en geef ik meer achtergrond bij de verschillende stappen. Ok komt ie:

 

  1. Vraag het team of ze doorhebben dat er veel ‘ja maar’ gezegd wordt, en vraag ze of ze openstaan voor een oefening om het patroon te doorbreken.
  2. Vraag de mensen om te gaan staan en twee rijen te vormen. De twee rijen kijken elkaar aan en staan zo dicht bij elkaar dat ze de handen tegen elkaar aan kunnen leggen in de lucht. Als twee mimespelers die contact maken zeg maar.
  3. Vraag aan de linkerrij om als er iets gebeurt, te reageren zonder al te veel na te denken.
  4. Vraag aan de rechterrij om heel hard te gaan duwen als jij het zegt.
  5. 1…2…3…NU

Daar staan dan dus twee rijen zich suf te duwen tegen elkaar. Las dan een time-out in en vraag aan de groep wat er gebeurde, hoe voelde het voor beide rijen en vraag wat het duwen met hun plek in de ruimte heeft gedaan. Die is niet veel veranderd waarschijnlijk. Dan ga je door met het tweede deel van de oefening:

 

  1. Je laat ze weer in dezelfde twee rijen staan
  2. Je vraagt de linkerrij om weer te reageren zonder al te veel na te denken.
  3. Je vraagt de rechterrij om dit keer niet te duwen, maar om naar achter te bewegen, te trekken.
  4. Je benadrukt dat het wel van belang is om contact te houden met de handen.
  5. 1…2…3…NU

Als het goed is zie je nu veel meer beweging in de groep.

Las weer een time-out in en bespreek met het team wat er dit keer gebeurde. Wat heeft deze oefening met de beweging in de ruimte gedaan? Leg de link tussen het ja maar-patroon en de duw beweging, je komt er nergens mee. Juist door naar achter te stappen creëer je ruimte, letterlijk, ruimte voor vragen, voor andere meningen, ruimte om te luisteren in plaats van te praten.

 

Een mooie manier om een patroon te doorbreken, want dat je belangrijkste taak als teamcoach! Natuurlijk ban je het ‘ja maar’ zeggen niet in één keer uit, het is hardnekkig, maar deze ervaringsoefening geeft wel een goede manier om het team bewust te maken van het patroon én van de uitwerking ervan.

 


Tot volgende week!

Liefs,

Floor

 

PS1: Wist je dat in mijn programma Leer Teamcoachen zoveel tips en tools zitten dat je IEDERE LASTIGE SITUATIE met jouw teams aankunt? Klik HIER voor meer info.