Selecteer een pagina

Zodra een klant vraagt of ik een feedbacktraining wil geven gaat er bij mij een alarmbelletje rinkelen. Want als ik een ding geleerd heb in mijn lange loopbaan is het dat feedbacktrainingen vaak helemaal niet effectief zijn.

In het begin van mijn carrière, als junior trainer kreeg ik wel eens de vraag: ‘Floor, kun jij een feedbacktraining verzorgen want onze mensen moeten elkaar meer gaan aanspreken op gedrag’. Nou dan ging ik aan de slag! Zolang de training ging over de theorie van feedback geven en ontvangen ging het helemaal prima. Maar dan kwam het spannende moment dat mensen elkaar ook echt moesten gaan aanspreken. Dat bleek vaak nog veel te spannend voor een team. De theorie werd wel opgepakt, maar de praktijk was een stap te ver. Misschien herken je dit uit je eigen praktijk.

Ik ben me in de jaren daarna steeds meer gaan verdiepen in groepen en hoe meer ik leerde over organisatiestructuren, systeemontwikkeling en groepsdynamica, hoe beter ik begon te begrijpen waaróm een feedbacktraining vaak helemaal geen goede interventie is.

Om tijdig te herkennen of een team toe is aan een feedbacktraining vraag ik mijn klanten tegenwoordig eerst: wat voor gedrag laten mensen in je organisatie of team op dit moment zien? Vaak krijg ik antwoorden als: ‘we zijn best wel individueel’, ‘los zand’, ‘het is ieder voor zich’, ‘Er is wat angst om elkaar aan te spreken’ of: ‘we communiceren vooral via onze leidinggevende’. Allemaal antwoorden die kenmerkend zijn voor een team of organisatie waar een angstcultuur heerst. Een cultuur waarin je uitspreken veel te spannend is, en dat is nou precies wat wel nodig is voor een feedbacktraining: dat je je uitspreekt.

Zolang een team in de angstfase zit is het absoluut niet effectief om een feedbacktraining in te zetten.  Aan jou als teamcoach/trainer/manager de schone taak om de groep of het systeem veiliger te maken. Daarna kun je eventueel aan een feedbacktraining denken, niet eerder. Ik geef je daarom vier tips die je kunt inzetten om een team veiliger te maken:

  1. Hoe is het eigenlijk om in dit team te zitten?’ Begin eens met deze open vraag en laat mensen zich vrij uitspreken. Nodig ze uit om echt naar elkaar te luisteren en niet in discussie te gaan. Hier kunnen hele mooie gesprekken uit ontstaan.
  2. ‘Komen wij onze afspraken na binnen dit team?’ Als je merkt dat een team zich niet veilig voelt is het maken van heldere afspraken belangrijk. Leg het team niets op maar vraag wat ze nodig hebben om met elkaar te kunnen samenwerken.
  3. Kijk kritisch naar de structuren binnen het team, hoe wordt er overlegd, wordt de agenda goed gehanteerd, zijn de plannings-, voortgangs- en eindgesprekken goed gestructureerd? Kijk breder dan de individuen, kijk kritisch naar de structuuropbouw van het hele team.
  4. ‘Wat willen wij samen eigenlijk bereiken?’ Een heel belangrijke vraag om met elkaar over in gesprek te gaan. Laat het team hierbij zoveel mogelijk zelf doelen stellen in alignement met de organisatiedoelstelling.

Door het stellen van de juiste vragen en mensen uit te nodigen tot een open gesprek, leg je een basis waarin mensen initiatief durven te gaan nemen en zich vrijer uit durven te gaan spreken. En dát is het moment waarop je in een nieuwe fase beland in de teamontwikkeling. Pas dán kunnen we het gaan hebben over feedback. Pas dán is het team klaar om zich te gaan uitspreken naar elkaar.

Bottom line: geef nooit zomaar een feedbacktraining. Onderzoek altijd eerst wat er speelt in een team. Voelen mensen zich niet veilig? Ga daar dan eerst mee aan de slag.

Heb je nog vragen of juist een goeie tip over veiligheid in teams? Deel het met ons in de comments, ik lees alles, want er is niets zo mooi als leren van elkaars ervaringen. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier!

Hartelijke groet,

Floor

Wil je meer leren over teamcoaching? Dat kan op de volgende manieren.

  1. Op donderdag 29 juni om 20.00 uur geef ik weer mijn Leer Teamcoachen 90 min live training. Je kunt je HIER aanmelden. Nog 3 plaatsen beschikbaar.
  2. Op 27 september 2021 start mijn 6 maanden teamcoachprogramma Leer Teamcoachen. Klik hier voor meer informatie en vraag een gratis adviesgesprek aan om te onderzoeken of het programma bij jou past.
  3. Ben jij senior consultant/ trainer of leidingevende? Werk je al jaren met teams en ben je toe aan een deepdive zodat je nog vrijer bent in het doen van je interventies, op executive level? Bekijk HIER mijn 6 maanden Teamcoachen Exclusief. De eerstvolgende groep start in januari 2022. De eerste aanmeldingen zijn al binnen!