Het zwarte schaap. In ieder team zit er een of heeft een teamlid de potentie om het zwarte schaap te worden. Dat is diegene die het meeste afwijkt van de rest. Omdat wij mensen gewoon niet houden van verschillen is diegene die het meeste afwijkt de lul. Die wordt afgezeken, ontweken of nog heftiger gepest. Door de groep uitverkoren om eruit gekickt te worden.

Een tijdelijke oplossing, want voor de groep er erg in heeft is er een nieuw grootste verschil: het nieuwe zwarte schaap. En dit gaat net zo lang door totdat het team zijn eigen patroon erkend en ophoudt met eigen frustraties te projecteren op het zwarte schaap.

Het klinkt allemaal heel vreselijk, en dat is het ook. Tegelijkertijd is het de normaalste zaak van de wereld want ZO ZIJN WIJ NU EENMAAL.

Als je meer gaat begrijpen over groepen en over DE KRACHT van de groep, dus niet over individuele mensen in groepen, maar over de groep als één geheel, zoals een auto uit meerdere onderdelen bestaat, dan weet je dat pesten of het afreageren van frustraties doodnormaal is. Het gebeurt in iedere groep, in ieder team. Het zwarte schaap-patroon is een DOODNORMAAL groepsdynamisch proces.

Sterker nog: het is een compliment voor je team. Waarom? Omdat het een teken is dat het veilig genoeg is om je uit te spreken.

Punt is alleen: we spreken ons uit over de ander. En kijken daarbij niet meer naar onszelf.

Is het makkelijk om dit patroon te doorbreken? No way!

Is het mogelijk? Hell yeah! En JIJ moet het proberen te doorbreken want het team kan dat zelf niet.

Ik geef je mijn belangrijkste tips, mocht je je er aan willen wagen. En deze tips heb ik niet uit een boekje, maar zijn interventies die zeer effectief zijn gebleken bij de teams die ik de afgelopen jaren zelf heb gecoacht.

HOE KRIJG JE HET ZWARTE SCHAAP WITTER EN HET TEAM ZWARTER?

Focus je totaal niet op het actuele conflict. Zorg er wel voor dat de groep een aantal teamcompetenties aanleert. Dus richt je aandacht op iets anders dan het zwarte schaap en zorg dat het hele team beter wordt in het stellen van doelen en het nakomen van afspraken. Stimuleer luistervaardigheden (accepteer geen ‘ja maar’ meer) en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

Om dit voor elkaar te krijgen moet je teamsessies programmeren waarin je deze onderwerpen boven aan de agenda zet. Ik beloof je dat je resultaten zult boeken.

Onderzoek wel eerst bij jezelf of je vaardig genoeg bent om jouw teams deze competenties aan te leren. Kijk eerlijk naar jezelf, dat is belangrijk voor jou en voor de ontwikkeling van je team.

Dit is slechts 1 tip. Wil je meer tips van mij hoe je pestgedrag kunt ombuigen en het zwarte schaap patroon kunt doorbreken? Schrijf dan YES onder in de comments en ik maak asap een aanvullende blog, die mail ik je persoonlijk toe. Overige vragen kun je hier overigens ook hier goed kwijt.

Bekijk hier de video die ik heb gemaakt.

 

 

Heb ik je geïnspireerd om te werken aan je leiderschap of teamcoachskills en wil je meer tips en tools over hoe jij jouw teams coacht naar beter en leuker? Dat kan op twee manieren:

  1. Maak kans op een strategiesessie! In een gratis online sessie van 45 minuten denk ik met je mee welke mogelijkheden er voor jou zijn om jouw teams beter te maken. Meld je via dit formulier aan (ik geef 3 gesprekken per maand weg).
  2. Kom op de live workshop op 17 januari in Utrecht. Aanmelden kan HIER. Tarief tot 1 januari is €129,- of tot op = op (nog 10 kaarten beschikbaar).

Groet,

Floor

Ps. Luister je liever alleen naar mijn stem terwijl je bijvoorbeeld in het bos wandelt of in de trein zit? Ook dat kan!

Floor is Organisatiepsycholoog, Teamcoach en Ondernemer. 16 jaar heeft ze gewerkt als leiderschap en communicatietrainer en als executive teamcoach in het bedrijfsleven. De afgelopen 2 jaar heeft ze meer dan 200 leidinggevenden, consultants en coaches opgeleid tot teamcoach. Dat doet ze online, in Nederland en haar vanaf haar thuisbasis Ibiza. Iedere week inspireert ze meer dan 8000 professionals met haar blogs, vlogs en met dagelijkse posts op social media. Floor is vaste teamcoach en mede-eigenaar van Echt Ierland. Jaarlijks verzorgt de Echt Ierland unieke reisbelevingen voor 4000 gasten naar Ierland. Het nieuwe label Echt Portugal is in de maak. Het is Floor’s missie is om meer licht en lucht in teams te brengen. Alleen dan maken we SAMEN de wereld beter en mooier. Ze vindt het geweldig als jij deze missie mee nastreeft. Meer info vind je op www.floordaver.nl.