Voel jij je weleens groter, sterker of beter dan anderen in een groep?

Oei! Dat mag niet!

Of voel je juist klein en minder, terwijl je net zoveel recht hebt aanwezig te zijn als de anderen?

Ook helemaal fout!

En toch ontkom je er niet aan. Het is namelijk een groepsdynamisch principe dat altijd speelt, in alle groepen, in alle teams. En onlangs kwam ik in mijn eigen studie tot een aantal interessante inzichten over dit principe.

Een collega-deelnemer vroeg aan mij om feedback. Ze was namelijk zelf tot de conclusie gekomen dat ze zich in de groep waarin we zaten, niet echt uitsprak. Ze hield zich in en maakte zich klein. Haar prachtige vraag aan mij was:

WAT VOOR EFFECT HEEFT MIJN GEDRAG OP JOU?

Ze liet me dus nadenken over de reactie die haar gedrag bij mij opriep, ik moest mijn eigen impulsen onder de loep nemen. En daardoor kon ik haar teruggeven dat ze door haar afwachtende houding en haar zachte stem twee dingen in mij triggerde. Aan de ene kant wilde ik haar erbij betrekken, ik voelde me boven haar staan en wilde helpen, en aan de andere kant had ik helemaal geen zin meer om haar in de groep te hebben, net zo goed vanuit wat ik noem een ‘boven-positie’. Haar gedrag triggerde bij mij dus dat ik me boven haar ging plaatsen.

En dit patroon zie je in alle groepen. Het gedrag van de één triggert het gedrag van de ander.

En je kunt je slecht voelen als je je beter voelt dan een ander, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt gewoon te maken met groepsdynamica, een doodnormaal proces.

Als je weet dat deze patronen spelen is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je ze dan kunt doorbreken:

Stap 1: word je bewust van de processen in het team: wat zijn jouw impulsen, hoe gedraag jij je in de groep en hoe trigger je daar anderen mee?

Stap 2: Probeer niet vanuit je impulsen te reageren, gedraag je er niet naar. Dus in mijn geval had ik niet tegen haar moeten zeggen dat ze op moest schieten of ook eens wat moest zeggen.

Een les in bewustwording deze keer in mijn vlog. Wat trigger jij met jouw gedrag en hoe triggeren anderen jou?

Want het onder-boven-principe is heel normaal, het gebeurt overal, ook bij jou!

En dan last but zeker not least: GROOT NIEUWS!

Mijn vlogs zijn NU ook te beluisteren als AUDIO! Laat je voortaan door mij inspireren terwijl je heerlijk langs het strand wandelt, in de file staat of eten staat te koken.

Luister hier nu deze aflevering van Dagboek van een Teamcoach!

 

Liefs,

Name FLOOR DAVER

PS1: Op 28 februari geef ik de online training Leer Teamcoachen. Een hele NIEUWE VERSE VERSIE! Schrijf je HIER in voor deze super praktische en inspirerende gratis training.
PS2: ik heb dit weekend besloten om – ondanks het succes – geen LIVE workshops meer te geven. Als je wilt proeven of LEER TEAMCOACHEN iets voor je is dan dat voortaan alleen nog maar ONLINE tijdens de training Leer Teamcoachen of tijdens een gratis adviesgesprek. Meer info hierover vind je HIER.