Herken je dit: je krijgt de opdracht van een leidinggevende om de groepsdynamiek in het team te verbeteren. Je maakt kennis met het team en merkt dat ze je zien als een instrument van de leidinggevende, een lastige positie om goed aan de slag te kunnen gaan.

Carolien maakte dit mee en stelde mij daarom de volgende vraag:

“Ik ben sinds kort aan het werk als teamcoach en deze week heb ik kennis gemaakt met een paar teamleden. Ik voel angst, zie afwijkende blikken en krijg ontwijkende antwoorden. Ik zou zo graag het ijs breken en ze laten weten dat ik geen verlengstuk ben van de leidinggevende. Hoe doe ik dat?”

In Dagboek van een Teamcoach ga ik dieper in op deze belangrijke vraag, hoewel Carolien eigenlijk zelf al antwoord geeft op een deel van de vraag!

Het gaat om twee dingen:

  1. Laat het team meteen weten dat je geen verlengstuk van de manager bent door het ze gewoon te vertellen!
  2. Maak aan de opdrachtgever op voorhand heel duidelijk dat jij er als coach bent om de teams zélf hun problemen te laten aanpakken en bespreken. Maak heel duidelijk dat je geen boodschapper bent en dat het team zelf heel goed in staat is om te vertellen wat er tijdens de sessies is gebeurd.

Ik zeg altijd: “Ik ga niks oplossen, het team gaat iets oplossen”. Transparantie is hierbij het toverwoord, zowel naar het team als naar de opdrachtgever!

 

Heb jij ook een tip over hoe je binnen een team zorgt dat iedereen weet dat je niet het verlengstuk bent van je opdrachtgever?

Laat het ons weten in de comments onder de aflevering dan leren we er allemaal van!

 

Tot volgende week!

Liefs,

Name FLOOR DAVER