Wat de senior leiders en consultants die ik train en coach het lastigst vinden en het beste mee geholpen zijn, is: Interveniëren in het hier en nu.

Ze stellen me vragen als:

 • Wat doe ik als er een tweedeling is in de groep?
 • Wat als iedereen maar alles aan mij blijft vragen en afhankelijk van mij blijft?
 • Hoe komt het toch dat ze hun afspraken niet nakomen?
 • Wat als de pleuris uitbreekt?
  En zo kan ik oneindig doorgaan.

Interveniëren in het hier en nu is belangrijk om dat het voorbij gaat aan de tips, trucs en tools. Het vraagt om stevigheid, kennis van groepsdynamica en leiderschapsvaardigheden.

Het hier en nu is de enige plek van waaruit we veranderingen tussen mensen in organisaties kunnen realiseren.

“Floor, hoe doe jij dat dan, interveniëren in het hier en nu?” Dit is een vraag die ik regelmatig krijg.

In plaats van ‘erover’ te praten, wil ik je graag in dit videofragment laten zien hoe ik intervenieer in een groep van 60 powervrouwen. Allemaal senior coaches, consultants en ervaren leidinggevenden. Ik sta tijdens een 50 minuten inhoudelijke talk toelichting te geven over hoe je het beste een strategie en doelensessie kunt programmeren met je teams.

Tijdens mijn talk merk ik dat ik aan de ene kant mensen kwijt raak en dat aan de andere kant mensen aan mijn lippen hangen en heel geïnteresseerd zijn. Ik word onzeker en weet even niet meer zo goed wat te doen. Gewoon maar doorpraten met het risico dat ik de helft kwijtraak en mijn eigen power verliezen door mijn onzekerheid? No way..

Bekijk hier de video.

De stappen die ik in de video zet, heb ik niet gehaald uit een boek met de zoveelste tools. Maar ze zijn het resultaat van 20 jaar studies, trainingen te hebben gevolgd en praktijkervaring te hebben opgedaan. Een aantal stappen doe ik heel bewust;

1. Mijn aanname checken. Aannames zijn gedachten in mijn hoofd die zorgen dat ik onzeker word (iedereen doet aannames, zo staat ons brein afgesteld). Als ik op dat podium onzeker word, is het een logisch gevolg dat ik aan effectiviteit en kracht ga verliezen. Ik controleer mijn aanname om bij de groep om te ontdekken of mijn gedachte een projectie (een gedachte die alleen in mijn hoofd zit die ik projecteer op anderen) of een perceptie (de realiteit) is. Door mijn aanname te checken, kom ik erachter wat er werkelijk leeft in mijzelf en in de groep. Op basis van deze realiteit kan ik keuzes maken. Ik ben weer in verbinding met mezelf en met de groep. Een deel van de groep haakt in dit specifieke geval niet af (= vluchtgedrag) maar blijft bij de les. En dat is uiteraard wat ik wil als ik een verhaal sta te presenteren.

2. Komen met concrete voorstellen. Groepen die in de afhankelijksfases ofwel vluchtfase zitten, waar deze groep in zit (simpelweg omdat we maar 1 dag bij elkaar zijn) hebben duidelijkheid en leiderschap nodig. Vandaar dat ik met een concreet voorstel kom waarvan ik weet dat er voor ieder wat wils inzit. En de flow asap terugkomt.

Mijn boodschap voor jou als je jouw groepen en teams voor je ogen wilt zien veranderen?

Stop met lezen, start met doen!

Ga oefenen met intervenieren, ga meters maken en ga bij mensen in de leer waarbij je veel kunt uitproberen en vooral uitglijden. Zorg voor een supportsysteem van mensen die jouw naar de next level tillen op het gebied van leiderschap in teams en teamcoaching. 

Wil je bij mij in de leer?

Tijdens mijn high-end 6 maanden programma Teamcoachen Exclusief – start 10 mei 2020 op Ibiza – leer ik senior consultants en ervaren leiders vooral wat er echt gebeurt in de onderstroom in groepen, welke aanpakken en teaminterventies wel en niet werken. Niet uit een boekje, maar in de praktijk. In het Hier&Nu.

Op vrijdag 17 januari van 10 – 11 uur geef ik een live online training waarin ik uitgebreide toelichting geef op mijn manier van werken en de opzet van het 6 maanden programma Teamcoachen Exclusief. 

Tijdens deze live online training bespreken we in ieder geval:

 • Wat er voor nodig is om op executive level te teamcoachen in het Hier & NU;
 • Hoe jij steviger voor jouw teams staat;
 • Waarom het ervaren van groepsdynamica zo belangrijk is om teams te snappen;
 • Wat het jou en de organisatie oplevert als jij beter leert interveniëren.
 • Welke senior consultants en leiders vorig jaar al hebben meegedaan en hoe zij het traject hebben ervaren.
 • Hoe het programma Teamcoachen Exclusief eruit ziet.

Meld je via onderstaande button aan voor het webinar!

Ben je verhinderd om live mee te kijken?
Meld je juist ook aan als je niet kunt! Ik maak dit webinar namelijk speciaal zodat je rustig kunt terugkijken of terugluisteren. Ik stuur je na afloop de opname.

Benieuwd naar ervaringen van andere deelneemsters?
Wil je alvast kijken hoe de deelneemsters het traject van afgelopen jaar hebben ervaren bekijk dan hier hieronder deze twee testimonials. Er staan er nog veel meer op de site, neem gerust een kijkje.

Testimonial Teamcoachen Exclusief – Margo Nederhand – HR Business Partner >> 

Testimonial Teamcoachen Exclusief – Elsbeth Tramper – Organisatiepsycholoog>> 

Ik zie je graag vrijdag,

Hartelijke groet,

Floor

Floor is Organisatiepsycholoog, Teamcoach en Ondernemer. 17 jaar heeft ze gewerkt als leiderschap en communicatietrainer en als executive teamcoach in het bedrijfsleven. De afgelopen 3 jaar heeft ze meer dan 250 leidinggevenden, consultants en coaches opgeleid tot teamcoach. Dat doet ze online, in Nederland en vanaf haar thuisbasis Ibiza. Iedere week inspireert ze meer dan 7000 professionals met haar blogs, vlogs en met dagelijkse posts op social media. Floor is vaste teamcoach en mede-eigenaar van Echt Ierland. Jaarlijks verzorgt Echt Ierland unieke reisbelevingen voor 4000 gasten naar Ierland. Het is Floor’s missie om meer licht en lucht in teams te brengen. Alleen dan maken we SAMEN de wereld beter en mooier. Ze vindt het geweldig als jij deze missie mee nastreeft. Meer info vind je op www.floordaver.nl.