Lastpakken. Mensen die helemaal niet zitten te wachten op een groepssessie, mensen die alles wat je vertelt al weten of mensen die zo graag willen meedoen dat het storend wordt. Je komt er als trainer/ teamcoach niet omheen.

Sylvia weet er in elk geval over mee te praten want van haar kwam de volgende vraag: ‘Ik zit tijdens een training helemaal in de flow, er zitten een stuk of 10 mensen in de groep voor me, en steeds zie ik in mijn ooghoek twee mensen met elkaar kletsen, lachen en vooral niet meedoen. Ik probeer gewoon door te gaan, maar ik sta niet meer lekker in mijn kracht. Wat moet ik doen?’

Nou, ook voor mij is dit natuurlijk een zeer herkenbare situatie die ik door middel van rollenspel vaak met mijn deelnemers doorloop. Dit zijn in het kort de slimste stappen die je kunt zetten om de situatie op te lossen:

  1. Stap 1: breek de groep op, zo snel mogelijk.
  2. Stap 2: stap op het groepje met daarin de lastpakken af.
  3. Stap 3: zeg wat je te zeggen hebt

Let op! Deze oplossing geldt vooral als je de rol van trainer vervult. Als teamcoach zou ik iets anders doen, die stappen houd je van me tegoed!

Natuurlijk heeft elke stap zijn eigen do’s en don’ts, daar ga ik in mijn vlog dieper op in, zodat je precies weet hóe je de groep op kunt breken, hóe je je het best kunt opstellen als je de lastpakken confronteert en wát je precies kunt zeggen zodat je diegene ook nog in zijn of haar waarde laat. Dat iemand last veroorzaakt in de groep hoeft namelijk helemaal niet altijd uit narigheid te zijn, ook positiviteit kan een groepsproces flink verstoren.

Kijk naar mijn vlog om meer te leren over deze zeer effectieve methode om af te rekenen met lastpakken, ik weet zeker dat je er je voordeel mee kunt doen! Heb jij nog tips of andere manieren die net zo goed werken? Laat ze dan achter in de comments, dan kunnen we er allemaal van leren!

Tot volgende week!
Liefs,
Name FLOOR DAVER