Tijdens mijn USA conferentie begin dit jaar sprak ik met mijn geweldige collega Cecilia Duberg. Cecilia komt uit Zweden en is daar leiderschapstrainer en teamcoach. Ook heeft ze een bestseller managementboek geschreven. We hebben altijd een bijzondere klik en daarom heb ik haar gevraagd om antwoord te geven op de vraag die ik kreeg van Lucienne.

Die vraag is: hoe blijf je stevig in je leiderschapsrol als je een team traint of coacht en hoe kun je de momenten herkennen dat je uit die rol schiet?

Cecilia vond het een prachtige vraag omdat dit eigenlijk een kernvraag is voor elke leider.

Het begint volgens Cecilia eigenlijk al voordat je een sessie instapt, er zijn drie dingen die je bij jezelf moet checken:

  1. Wie ben je, ken jezelf en bedenk wat triggers kunnen zijn waardoor jij uit je rol kunt schieten.
  2. Bepaal heel duidelijk wat je intenties zijn voordat je je rol aanneemt en de groep binnenstapt. Weet waarom je er bent en waar je heen wil met het team.
  3. Zorg ervoor dat je echt volledig aanwezig bent en blijft.

Als je dit niet doet, elke keer, dan ben je ontzettend kwetsbaar, en kunnen gebeurtenissen met je op de loop gaan.

Natuurlijk vroeg ik Cecilia ook wat je kunt doen als je merkt dat je uit je rol raakt en of ze het zelf ook wel eens heeft meegemaakt? Daar vertelt ze ons alles over in de vlog.

Maar de mooiste raad die ze gaf deel ik nu vast met je:

Als het fout gaat, als je fouten maakt: stop. Laat alles vallen en kijk en luister naar jezelf, want dat is het perfecte moment om te leren over jezelf in je leiderschapsrol. Wuif het niet weg, sta stil en leer ervan.

Prachtige les, en zo ontzettend waar, want leren houdt als teamcoach, en als mens, nooit op.


Heb jij ook ervaren dat je een groep of team kwijt dreigde te raken omdat je uit je leiderschapsrol schoot? Vertel erover in de comments, dan kunnen we leren van elkaars ervaringen!

Tot volgende keer!

Liefs,

Name FLOOR DAVER