Ik sprak afgelopen week een collega ondernemer die zei: “Floor, ik heb niet direct interesse in jouw programma Leer Teamcoachen, maar ik ben wel nieuwsgierig naar wat teamcoachen is. Ik werk namelijk best veel met groepen en met mijn eigen team”.

Dit gesprek triggerde mij om zes concrete tips te geven, zodat jij MORGEN een betere LEIDER bent in jouw groep of team.

TIPS ZODAT JIJ MORGEN EEN BETERE LEIDER BENT! 

  1. Geef positieve feedback. Hoor jij vaak van iemand dat je het goed doet? Nee toch? Stiekem is het best fijn om te horen wat je goed doet, nietwaar? Daarom is mijn eerste tip: Geef zelf meer positieve feedback! Dit betekent niet een compliment over leuke kleding, maar benoem HET GEDRAG dat je goed vindt of waar je blij van wordt. Trust me, de wereld wordt een stuk mooier als we dit allemaal meer doen.
  1. Sta open voor weerstand. Zie weerstand voortaan niet meer als vervelend of negatief! Wees blij dat iemand zich uitspreekt en zich laat zien. Gebruik deze energie om groepen te leren dat verschillende meningen welkom zijn, door goed te luisteren en open vragen te stellen. Hoe meer verschillen we als team kunnen integreren, hoe rijker en beter ons resultaat is.
  1. STOP met suffe overleggen! Ik weet dat we ongelooflijke veel tijd en flow verliezen met suffe overleggen. Hier kan jij helpen door de PROCEDURE bespreekbaar te maken. De procedure gaat over de vraag: hoe richten wij een overleg zo in dat we 1. een gezamenlijk doel halen en 2. de vibe energiek blijft?
  1. Ga spiegelen; benoem patronen. Teams en groepen hebben een groot zelflerend vermogen. Je moet ze alleen wel op gang helpen. Het benoemen van gedragspatronen in de interactie helpt hierbij enorm. Ik daag je uit: ga meer benoemen wat je ziet gebeuren, zonder dat je hierbij oordeelt. Benoem wat het patroon met jou doet ( = feedback), vraag of mensen het herkennen en of het patroon effectief is. Hiermee breek je de boel snel open, in die zin dat mensen ander gedrag zullen inzetten. En ander gedrag betekent een ander resultaat.
  1. Wees niet kwetsbaar maar aanraakbaar! Laat eens wat vaker bij jou achter je masker kijken. Benoem hoe jij je voelt in de groep. Je zult zien, anderen gaan dat dan ook sneller doen waardoor het sneller veiliger wordt in de groep en het onderlinge vertrouwen groeit.
  1. Laat los! Groepen kunnen veel meer dat we denken. Door als Leider de controle te willen vasthouden, maken we de groep juist afhankelijk en klein. Laat daarom meer los, leun achterover en laat de groep het werk doen. Echt waar, loslaten betekent niet perse minder hard werken. Je blijft het team namelijk altijd goed observeren en springt in waar nodig.

Kijk je liever naar de video die ik over dit thema heb gemaakt? Bekijk de video HIER.

Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als jij ook morgen echt één van deze tips gaat toepassen.

Laat je het onder in de comments weten?

 Tot snel!

 

 
Name FLOOR DAVER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wil je meer dan deze tips?
 
 
Doe dan de volgende ronde mee met mijn 6 maanden teamcoachprogramma Leer Teamcoachen!