Vorig jaar was ik in de USA voor mijn leiderschapsprogramma. Mijn collega in de groep Annick Nevejan, trainer en teamcoach in Nederland hielp me dit keer LIVE een vraag te beantwoorden die ik van één van mijn volgers kreeg.

De vraag is: hoe kun je in een team met allerlei verschillende persoonlijkheden en karakters zorgen dat iedereen zich veilig voelt binnen de groep?

Een grote vraag volgens Annick, want er is geen groep waarin deze vraag niet speelt. Ze legt uit dat je in groepen vaak twee soorten mensen kunt onderscheiden. Mensen die snel en veel inbrengen en mensen die zich daardoor afvragen of er wel genoeg ruimte voor ze is. De laatste groep kan zich onder de voet gelopen voelen door de dominantie van de eerste groep, en dan komt het veiligheidsgevoel in gevaar. En ook al is dat vervelend, je wil ook niet de goeie energie van de dominantere groep kwijtraken.

 

De oplossing die Annick geeft is niet alleen zeer effectief maar ook nog eens wonderbaarlijk eenvoudig.

 

Benoem hardop dat er in elke groep twee subgroepen zijn: de 2 seconden subgroep, dat zijn de mensen die er altijd snel inkomen, en de 10 seconden subgroep, dit zijn de mensen die iets meer tijd nodig hebben. Als je dit als een volstrekt normaal fenomeen benoemt dan hoeft niemand zich persoonlijk aangesproken te voelen.

 

Leg vervolgens uit dat beide groepen een eigen functie hebben in het proces. De 2 seconden groep zorgt dat het proces voorwaarts beweegt, terwijl de 10 seconden groep juist helpt om te vertragen, hetgeen ervoor zorgt dat belangrijke informatie niet verloren gaat in een te snelle voorwaartse beweging.

 

Het mooie is, dat zodra de 2 seconden subgroep de boel overneemt, en dat doen ze nu eenmaal, je ze heel makkelijk kunt aanspreken op het feit dat de 10 seconden groep ook tijd en ruimte nodig heeft. Op deze manier kan iedereen veilig zichzelf zijn, en merk je ook dat er wederzijdse nieuwsgierigheid en meer begrip tussen de subgroepen ontstaat.

 

Ik wil Annick bedanken voor deze supermooie en praktische tip. Kijk naar de vlog als je meer wilt weten over hoe je hier (morgen al!) zelf mee aan de slag kunt gaan. En heb jij zelf een andere manier om hiermee om te gaan? Deel je verhaal dan met ons in de comments, want van elkaar leren we uiteindelijk het allermeest!

 

 

Tot volgende week!

Name FLOOR DAVER

 

 

PS1: Maandagochtend 5 februari 10 uur geef ik de gratis online training Leer Teamcoachen. Je kunt je HIER aanmelden.

PS2:  GROOT NIEUWTJE!!! Van 11 – 14 juni geef ik de eerste LTC INTENSIEF training op Ibiza. Kijk HIER voor meer info en mail me je de eerste plek wilt reserveren op post@floordaver.nl.