Soms kun je als teamcoach een nieuwe opdracht beter niet aannemen. Zelfs als je niets liever doet dan aan de slag gaan met een nieuw team of een nieuwe opdrachtgever. Waarom kun je sommige klussen beter laten lopen en hoe bepaal je dat dan?

Daar gaat de vraag van Gerrie over:
‘Floor, op basis van welke criteria neem jij een besluit over een aanvraag? Ik overweeg altijd de volgende punten: Heb ik voldoende informatie? Kan ik het inhoudelijk aan? Voelt het goed en neemt de leidinggevende ook zijn of haar rol op zich bij het borgen van het traject.? Zit ik zo op het goede spoor?’

In Dagboek van een Teamcoach vertel ik hoe ik zelf bepaal of ik een opdracht aanneem, en eigenlijk is Gerrie al een heel eind op weg met de juiste vragen stellen. Ik heb wel een paar aanvullingen die voor mij ook heel belangrijk zijn:

  1. Heb ik een klik met de leidinggevende, voel ik of ik samen met deze leidinggevende de kar kan trekken. Dit is voor mij vooral een intuïtief proces.
  2. Wil het team zelf? Kan ik het team zover krijgen dat ze, na de vaak voorkomende terughoudendheid in het begin, echt volmondig ‘ja’ zeggen?
  3. Zijn het team en de leidinggevende in staat tot zelfreflectie, kunnen ze naar zichzelf en hun patronen kijken?

Als ik één van deze drie vragen met ‘nee’ moet beantwoorden dan begin ik niet aan een nieuwe klus. Mijn motto is niet voor niets ‘Samen Ontwikkelen’ en dat is voor mij dus ook meteen de belangrijkste toets.

 

Dank je wel Gerrie voor je mooie vraag en dank voor jouw criteria, blijf vooral bij jezelf!

Ik heb Gerrie’s lijstje aangevuld met een paar criteria die voor mij belangrijk zijn, heb jij ook nog aanvullingen laat ze dan hieronder in de comments achter zodat we er met z’n allen van kunnen leren!

 

Tot volgende keer!

Name FLOOR DAVER