We kill differences…

‘Nou dat valt toch wel mee’, dacht ik toen mijn trainer uit de USA Yvonne Agazarian dat zei een paar jaar geleden. Agazarian was een superexpert op het gebied van systeemdenken en groepsdynamica.

‘Simpel…’, zei ze, ‘…kijk maar eens op wereldniveau, landenniveau. We moorden elkaar uit, al zo lang als we bestaan. Vanwege verschillende meningen, kleur, families, stammen, visies, uiterlijk, et cetera’.

En inderdaad, kijk maar eens naar de ‘beschaafde’ zakelijke wereld. Men moordt elkaar daar misschien niet letterlijk uit, maar handelt uit dezelfde impulsen en gevoelens. Men sluit verschillen buiten, negeert of pest mensen weg. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Laten we nu eens kijken wat dit betekent op het niveau ‘jij en ik’. Laten we het abstracte concreet en praktisch maken, daar hou ik van.

Toen ik heel eerlijk naar mezelf keek, moest ik erkennen dat, wanneer iemand in een groep heel erg van mij verschilt, ik afstand hou, mijn mond hou, ga roddelen, me irriteer of verbaal uithaal.

Ik werd me bewust van het feit dat ook ik ‘differences kill’.

Een mooi moment om de volgende stap te zetten. En volgens mijn toenmalige teacher was dat de volgende:

Probeer in plaats van te handelen, wat je tot nu toe altijd deed, NIEUWSGIERIG te blijven. Lukt je dat? Nieuwsgierig naar je eigen emoties en gedrag en nieuwsgierig naar ‘het verschil’ waardoor je zo getriggerd wordt. Nieuwsgierig zijn betekent dat je moet blijven luisteren en in verbinding moet blijven. Met jezelf en met de ander.

Inmiddels pas ik het nieuwsgierig blijven naar triggers in een groep – volgens Agazarians methodiek – al 8 jaar toe, en leer ik mijn studenten ook bewust te worden op dit vlak.

Een leerproces waarvan ik weet dat het on going is, maar ook een leerproces dat in mijn ogen essentieel is op het moment dat je met groepen en/of teams werkt.

Mensen die zelf niet de onderliggende dynamiek van een groep hebben doorleefd en begrepen, kunnen een team nooit echt verder helpen. Dit is mijn mening, jij mag een andere hebben.

Vind je het interessant om wat meer op dit onderwerp en jezelf te reflecteren? Dan heb ik 3 coachvragen voor je.

1. Op welke manier ‘kill jij differences’?

2. Wat is het effect daarvan op je relaties?

3. Wat kost je dat je en wat levert het je op?

Want:

Laten we voordat we naar anderen wijzen of kijken, beginnen met naar onszelf kijken. Dan maken we samen de wereld mooier.

Ik kijk uit naar je antwoorden in een reply op deze mail of in de comments hieronder.

Groetjes,

Floor

Heb ik je geïnspireerd om te werken aan je skills en wil je meer tips en tools over hoe jij jouw teams coacht naar meer zelfstandigheid? Dat kan op twee manieren:

  1. Maak kans op een strategiesessie! In een gratis online sessie van 45 minuten denk ik met je mee welke mogelijkheden er voor jou zijn om jouw teams beter te maken en jouw leiderschap (in je rol als trainer/ coach/ consultant of leidinggevende) te verbeteren. Meld je via dit formulier aan (ik geef 3 gesprekken per maand weg).
  2. Kom AANSTAANDE DONDERDAG (17/1) naar de live workshop in Utrecht. Ik heb twee afmeldingen dus twee kaartjes over! Aanmelden kan HIER.

 

Floor is Organisatiepsycholoog, Teamcoach en Ondernemer. 15 jaar heeft ze gewerkt als leiderschap en communicatietrainer en als executive teamcoach in het bedrijfsleven. De afgelopen 2 jaar heeft ze meer dan 200 leidinggevenden, consultants en coaches opgeleid tot teamcoach. Dat doet ze online, in Nederland en vanaf haar thuisbasis Ibiza. Iedere week inspireert ze meer dan 8000 professionals met haar blogs, vlogs en met dagelijkse posts op social media. Floor is vaste teamcoach en mede-eigenaar van Echt Ierland. Jaarlijks verzorgt Echt Ierland unieke reisbelevingen voor 4000 gasten naar Ierland. Het nieuwe label Echt Portugal is in de maak. Het is Floor’s missie om meer licht en lucht in teams te brengen. Alleen dan maken we SAMEN de wereld beter een mooier. Ze vindt het geweldig als jij deze missie mee nastreeft. Meer info vind je op www.floordaver.nl.